Op een zonovergoten Sportpark Drieburg heeft DVVA de finale van de play-offs voor promotie naar de vierde divisie weten te bereiken. In het eigen ‘tuintje’ werd het sympathieke Buitenpost uit Friesland met 3-2 verslagen. Toen na 90 minuten de kruitdampen op de platgetrapte madeliefjes waren neergedaald, klonk een luid gejuich van een recordaantal toeschouwers dat op het treffen was afgekomen. En zij werden niet teleurgesteld.

Vanaf het begin ontspon zich een intense strijd tussen twee teams met ieder een eigen spelopvatting. Buitenpost speelde compact, loerde op de counter en was zeer gevaarlijk met strakke voorzetten van de zijkant. DVVA had de bal, speelde geduldig en probeerde met vlotte combinaties het vijandige doel te bereiken. De openingsfase was voor de geelzwarte leeuwen die fel openden, maar na vijf minuten was het aan de andere kant raak: 0-1 door een strakke kopbal na een dito voorzet. Tegen de prille verhoudingen in, keek DVVA tegen een achterstand aan.

Onvermurwbaar probeerde de thuisploeg vervolgens de blauwe muur uit Buitenpost te slechten. Enkele malen werd het gevaarlijk, maar de bal viel telkens net niet goed. Veelbelovende aanvallen en sluwe dribbels strandden in schoonheid of werden geblokt door een hard maar fair spelend Buitenpost. Na een minuut of twintig was het wel raak. Een scrimmage belandde voor de voeten van Ties Bos die, volgens het oplettend oog van de grenswachter van dienst, de bal over de doellijn wist te werken. Onder luid gejuich viel hij in de open armen van een aantal dolenthousiastelingen voor de kantine.

Hierna ging DVVA verder met rondspelen, maar langzaam ebde de overtuiging wat weg, doordat slordigheidjes in de opbouw voor wat hachelijke momenten zorgden. Buitenpost wist de ruimtes in de verdediging een aantal maal te doorkruisen, maar gelukkig voor de thuisploeg stond vaak een been, keeper of paal in de weg. Er hing echter onheil in de lucht en vlak voor rust leidde een hoekschop de treffer in. Andermaal een ferme kopstoot velde het vonnis: DVVA ging aan de thee met een 1-2 achterstand.

In de rust werd er achter het geelzwarte lint aan de lange zijde druk gepraat. Oud-teamgenoten uit vele generaties waren komen opdagen, praatten bij, haalden herinneringen op en vergeleken het huidige niveau van het eerste met hun eigen ‘goeie ouwe’ tijd. Velen moesten toegeven dat dit toch wel ‘a different ballgame’ was.

Maar goed, terug naar de wedstrijd. DVVA begon wederom sterk, het won cruciale duels op het middenveld en wist druk te houden op de tegenstander die zich verder ingroef. Het succesvolle verweer van Buitenpost werd na een uur spelen gebroken door een zondagsschot van centrale verdediger Guido de Graaf. Zijn geschepte draaibal draaide over de duikende doelman en viel pardoes in de winkelhaak. Een golf van euforie ging over Drieburg. 2-2 met nog zo’n twintig minuten op de klok.

En toen moest het mooiste moment van de avond nog komen. Zorgvuldig positiespel over verschillende schijven, leidde tot een doorbraak aan de linkerzijkant van het zestienmetergebied van Buitenpost. Aanvoerder Jouke Spanninga werd daar vrijgespeeld met een halve meter ruimte om een strakke voorzet richting tweede paal te geven. Zijn trap werd echter veel eerder van richting veranderd door broer Jelle die met een slimme kopbal bij de eerste paal de bal in een rechte lijn richting verre hoek stuurde. Dit ging allemaal zo snel dat de meeste toeschouwers niet mee kregen hoe en door wie er gescoord was. Niet dat het er echt toe deed, want met nog tien minuten te spelen, stond DVVA met 3-2 voor.

Wat volgde was een spannende periode waarin DVVA een extra mannetje achterin posteerde en Buitenpost probeerde met hoge ballen door het centrum en van de zijkant tot kansen te komen. Een hard schot en een vervaarlijke doorkopbal noopten doelman Van Hattum tot handelen en dat deed hij met verve. De krachten bij DVVA waren bijna op, waardoor potentiële counters niet uit de verf meer kwamen, dus toen de scheidsrechter na wat blessureminuten op zijn fluit blies, ging er een zucht van verlichting over Sportpark Drieburg.

Wat volgde was een juichend team en enkele honderden supporters die over het geelzwarte lint heen het veld overstaken. Dit zouden we een pitch invasion kunnen noemen, maar in werkelijkheid nam het publiek slechts de kortste route naar de kantine.

Zaterdag 8 juni staat DVVA in de finale van de play-offs richting divisievoetbal. De wedstrijd wordt om 14.30 uur gespeeld bij Sparta Nijkerk tegen Flevo Boys uit Emmeloord. Dat klinkt mooi en serieus en ongekend. Maar een finale spelen doe je niet om van de ambiance te genieten, maar om te winnen.

De heren kunnen hierbij alle support gebruiken, dus twijfel niet en komt allen!

Agenda

  • 8 juni Finale nacompetitie H1
  • 15 juni Box to Box

Tweets