DVVAsite3Op 28 december 2015 vond het Door Vriendschap Verenigd-Toernooi plaats in de Sporthallen Zuid. Een zaalvoetbaltoernooi waarbij gemengde teams van DVVA’ers, spelers van andere (Amsterdamse en Utrechtse) clubs en vluchtelingen het tegen elkaar opnamen. Aan het toernooi, georganiseerd door een aantal spelers van DVVA onder aanvoering van DVVA 13 (het 14e), deden vijftig vluchtelingen mee uit onder meer Syrië en Eritrea. Hoewel meedoen veel belangrijker was dan winnen, mochten de spelers uit DVVA 9 en Dames 4 (ja, u leest het goed!) aan het eind van het toernooi met de felbegeerde bokalen naar huis. En dat werd door eenieder uitbundig gevierd!

De zondag na de kerstdagen is een uitmuntend moment voor iedereen om de kerstkilo’s in een gemoedelijk sfeertje er weer een beetje af te voetballen. Tegen twaalven druppelen daarom langzaam de eerste DVVA’ers en wat aangewaaide teams uit Amsterdam en Utrecht binnen. Dat de eersten dan eigenlijk al op het veld dienen te staan dringt nog niet bij iedereen even goed door. Het is nog vroeg.

DVVAsite1Hun teamgenoten uit het asielzoekerscentrum in Zaandam hebben het beter begrepen. Na een vakkundig gecoördineerde distributie waarbij de Ehab Atweh als tolk optreedt, is iedereen in de ingezamelde sportkledij gehuld en wordt alvast ongeduldig een balletje getrapt. Enkele minuten na twaalven hebben de teamgenoten elkaar gevonden en wordt officieel afgetrapt voor het DVV-Toernooi.

In drie zalen strijden heren- en damesteams om de felbegeerde bokaal. Het enthousiasme spat er bij de gasten vanaf. Dat het in zaalvoetbal niet is toegestaan om slidings te maken krijgen enkele fanatiekelingen al snel van hun teamgenoten aangeleerd. Het scheidsrechterskorps van dienst heeft derhalve een vrij makkelijke middag in Sporthallen Zuid.

Dat betekent niet dat de deelnemers niet tot het uiterste gaan. Moner Alepo, die is aangesloten bij Team 10, ontdekt al gauw dat er voor hem in het herentoernooi geen prijs te bemachtigen valt. Eerzuchtig als hij is, sluit hij zich daarna aan bij de dames van Koolstra & Co om aan het eind van de middag toch nog kans te maken een beker omhoog te houden.

Zover komt het niet want het is Dames 4 dat uiteindelijk met de winst aan de haal gaat. In de finale van het herentoernooi staan DVVA 9 en DVVA 4 tegenover elkaar. Opgezweept door de enthousiaste stadionspeaker Thijs Beumer voltrekt zich een ware thriller op veld waarin uiteindelijk penalty’s de beslissing moeten brengen. Het is Harke Jan Rolle die de beslissende strafschop over schiet en zo mag DVVA 9 zich uiteindelijk naast Dames 4 kronen tot winnaar.

DVVAsite2Na afloop van het toernooi wordt er in de kantine nog uitgebreid nagepraat, nummers uitgewisseld en plannen gemaakt om ook in de toekomst nog menig voetbalwedstrijd met elkaar te gaan spelen. Het is Moner Alepo die uiteindelijk voor een gepast einde van de dag zorgt door namens alle vluchtelingen de organisatie te bedanken voor een geslaagde dag en dat vergezeld laat gaan van een slotlied in de geest van André Hazes’ ‘De hoogste tijd’.

Daarmee is ook de hoogste tijd gekomen voor de vluchtelingen om op zoek te gaan naar de bus die hen weer naar Zaandam rijdt. DVVA  kijkt terug op een zeer geslaagd toernooi en wil iedereen bedanken voor hun positieve bijdrage daar aan!