IMG 0802Afgelopen zaterdag traden de Geelzwarte Leeuwen aan tegen de boys van de Edamse Voetbal Club uit het gelijknamige kaasdorp aan de boorden van het Markermeer. Een belangrijke wedstrijd want het gat tussen beide ploegen bedroeg 4 punten in het voordeel van de Amsterdammers.

De vaste volgers van DVVA weten dat we het traditioneel lastig hebben om de thuiswedstrijd voor het Oktoberfest te winnen. Dit gebeurde in het verleden zelfs al zo vaak dat je bijna geneigd bent om te denken dat het onderdeel is van de Oktoberfest-traditie op Drieburg. Aan de mannen van trainer Smakman de gelegenheid om te breken met deze traditie en zo met drie punten de Lederhosen aan te trekken en de pullen te vullen.

In de eerste minuten kwam de wedstrijd zeer moeizaam op gang door veel oponthoud, onder anderen door een zeer vroege blessure aan onze kant. Job Arntz moest er al na 5 minuten af en Timon Hazewinkel kwam hem vervangen. Maar ook met dit verse bloed kabbelde de wedstrijd voort tot ex-EVC’er Brendon Humble na een prima pass van Roy van de Zilver voor de keeper kwam, maar zijn schot gestuit zag door de prima keepende doelman van de Edammers. De wedstrijd ging meer en meer de kant van de zwartgelen op en EVC werd teruggedrukt. Dit leidde tot enkele kleine kansjes voor eerdergenoemde Humble (kopbal na prachtaanval) en de voorwaartsen Max Hazewinkel (prima vrije trap) en Thomas Ossenkoppele (kopkans uit corner). Helaas leidde dit allemaal niet tot de gewenste openingsgoal die ontegenzeggelijk in de lucht hing.

Tegen het einde van de eerste helft leek DVVA echter wat in te kakken en bood daarmee onbedoeld EVC de mogelijkheid om terug te komen in de wedstrijd. Gelukkig voor de ploeg van Jeroen Smakman gingen deze kansen er niet in en mochten beide ploegen met de brilstand op het bord aan de door Cees weer uitermate goed verzorgde thee.

De tweede helft bracht eigenlijk weinig verandering in de voor rust ingezette tendens. DVVA leek onmachtig om door te drukken en het initiatief te pakken, terwijl EVC de wedstrijd ook niet echt wist te domineren. Toch waren het de gasten die in de 55ste minuut de bal achter doelman Daan Waleson wisten te prikken. Vanaf een meter of 25 verdween de bal met een verraderlijke stuit achter de op stijlvol zwarte kicksen spelende Waleson. Een domper en zure appel ineen voor DVVA dat verwoede pogingen ondernam om minstens een gelijkspel uit het vuur te slepen. Iets wat nog moeilijker werd toen de gasten in de 70ste minuut profiteerden van ruimte achter de geelzwarte verdedigingslinie en de linksbuiten zijn ploeg op 2-0 zette. Dat DVVA die laatste twintig minuten het betere van het spel had en minstens recht en kansen had op een doelpunt was zuur. Tegelijkertijd weet je dat een ploeg uit Edam zich natuurlijk niet meer de kaas van het brood laat eten.

Zo bleef het dus bij 0-2. DVVA wist niet te scoren, EVC nadert tot 1 punt en de bovenste vier zijn nu wel even uit beeld. Kenners en vaste volgers waren het er na afloop over eens dat DVVA beter kan dan wat deze zaterdag vertoond werd, en dat er soms wel wat meer gif in de ploeg mag. Aanstaande zaterdag bij nummer drie BOL uit het gelijknamige Broek op Langedijk de kans om dit te laten zien en drie punten veilig te stellen.