(Van onze speciale verslaggever)

Het was weer eens feest bij DVVA. En dit keer niet omdat aan een Zuid duitse biertraditie werd meegedaan, DVVA 9 thuis speelde, de clubverjaardag werd gevierd, Soccer Rocker voetbal en decibellen combineerde of dames 4 wilde dansen en sjansen. Nee, niets van dit alles, sportief succes was de aanleiding voor een uitbundige party: DVVA 1 is gepromoveerd naar de eerste klasse!

29 april 2023 kan in de geelzwarte boeken als een heel mooie dag. DVVA 1 bekroonde een geweldig seizoen met een heuse galavoorstelling tegen EVC, de enige overgebleven concurrent. Het laatste benodigde punt voor promotie werd binnengehaald door een eclatante 5-0 overwinning en zo konden om iets voor half 5 de gele T-shirts met het opschrift ‘stunters naar eerste klasse!’ aan bij de mannen van trainer Wilfred den Breejen. Een verrassend succes na de 11e, 10e, 5e en 9e plaats in de laatste seizoenen. En het woord ‘stunters’ doet vermoeden dat de spelers het misschien zelf ook niet hadden verwacht toen er in september aan een nieuw seizoen werd begonnen.

Een seizoen waarin het allemaal wat anders ging dan anders. De nieuwe trainer Wilfred maakte een einde aan de lakse voetbalcultuur bij DVVA waarbij de wintersport, een uitje met vrienden en andere geneugten van het (studenten)leven niet meer als een geldig excuus voor absentie golden. En zie het resultaat: louter overwinningen en één gelijkspel in de periode dat er een beetje sneeuw in de Alpen lag. In de tweede helft van de competitie (25 punten uit tien duels) werd dan ook afstand van de concurrentie genomen en de promotie bewerkstelligd.

En op de promotiedag was de entourage perfect. Het was prachtig weer, het bier koud, vuurwerk bij de opkomst van de gladiatoren en de KNVB had ervoor gezorgd dat er op deze belangrijke dag nauwelijks vrouwelijke afleiding was voor de spelers en zodoende niet onnodig met testosteron werd gestrooid. Voor geen enkel damesteam stond een thuiswedstrijd geprogrammeerd – wel ongezellig! Op veld 2 speelde Goud van Oud (DVVA 3) in het bijprogramma en dat riep in een enkele geval herinneringen op aan een eerdere promotie. Ondanks wat kilootjes meer her en der deden enkele acties herinneren aan fittere tijden. Bovendien werd de koploper met 1-0 verslagen.

En door het mooie weer en de geur van succes had een groot aantal prominenten uit het verleden de reis naar sportpark Drieburg gemaakt. Zo stonden onder anderen voetballers die in de jaren zeventig al tegen een bal trapten in het geelzwart, vier ex-voorzitters, voormalig trainers, sterspelers uit andere tijden, de bruidegom van het eerste gelegaliseerde DVVA huwelijk (‘ik ben DVVA nog steeds dankbaar dat ze ooit zijn beginnen met een damestak’) en de schrijver dezes langs de kant. Best vreemd trouwens een stukje schrijven over een elftal waarvan je niemand kent, je alleen weet dat de topscorer (15 goals) een zoon is van een oud-trainer en er een speler is wiens zus een veel scorend hockeyinternational is. Broer kon na afloop appen dat hij wel had gescoord en zij niet, lekker puh!

Het is de tweede keer in de 92-jarige geschiedenis dat DVVA naar de eerste klasse promoveert. In het seizoen 2010/2011 ging dat via een echt kampioenschap. Daar moet wel bij aangetekend worden dat de eerste klasse toen het derde amateurniveau was en nu door de gerenoveerde voetbalpiramide het vierde. De helden van toen: Rik Ossenkoppele, Christiaan Brommersma, Job Verhoeve, Daan Waleson, Maarten de Groot, Rob Dekker, Daniel Nokes, Arian van Diermen, Wiebe Feringa, Joeri Bergacker en de trainer Sjaak Versteegh. En daar had de naam van de frêle stylist Teun Meurs normaal gesproken bijgestaan, ware het niet dat hij dat seizoen miste door een kruisbandblessure. Maarten Smakman, gevreesd goalgetter in een altijd schoon broekje, had al een stap teruggedaan en zijn bijdrage was uitreiken van de kampioensschaal en het houden van een ongetwijfeld lange speech in de functie van één van de voorzitters. Ook klonk toen het ‘hup geelzwarte leeuwen’ nog wekelijks luidkeels uit de mond van wijlen Henk van Driest en moet het eerste het nu met zijn strijdkreet van een bord doen.

Het verblijf in de eerste klasse was van korte duur ondanks een wervelende start. “Zes punten uit de eerste twee duels”, herinnert voorzitter Mark van den Hoek zich nog van het seizoen waarin hij zijn debuut maakte bij DVVA. In de resterende 24 duels werden slechts tien punten behaald. “Er zat helaas weinig rek meer in die spelersgroep. Bij het huidige team heb ik veel hogere verwachtingen: goede trainer en redelijke jonge gasten nog.” De tijd zal het leren.

Agenda

  • 6 april Lentekriebelsfeest
  • 20 april Voetbalquiz
  • 25 mei Seizoensafsluiting

Tweets